De week van groep 5-6

Kindcentrum De Ontdekkers plaatste dit bericht op 15-11-2023

Weet wat je viert (en wanneer). In de klas zijn we deze week bezig geweest met het maken van een feestenkalender. Elk kind heeft een feest uitgekozen dat ergens in het jaar is en te maken heeft met een geloof. Op elk blad komt de datum, de naam van het feest en een tekening die past bij het feest. Als de bladen af zijn maken we er een boekje van en kunnen we de kalender de rest van het jaar gebruiken in de klas. Zo weten we goed wanneer elk feest is. 

Maandag stond juf Floortje in de klas. Zij heeft samen met de kinderen stukjes zinnen van de Islam en het Christendom bij elkaar gezocht. Toen alles aan elkaar was gelegd zijn de kinderen het op gaan plakken. In de klas hebben we de bladen opgehangen. Hierdoor weten we nu beter het verschil tussen deze twee geloven. 

We zijn vervolgens een tekst gaan lezen over geloven. Dit worden namelijk religies genoemd. We hebben gelezen over wanneer ze zijn ontstaan, hoe ze zijn ontstaan en wat het inhoudt. Daarnaast hebben we geleerd over levensvragen, overeenkomsten en verschillen en wat een god is. 

De aankomende tijd gaan we in groepjes een presentatie maken over een geloof. De kinderen zijn allemaal ingedeeld in een groepje en hebben een geloof gekregen. Eerst kregen de kinderen alleen boeken en teksten over het geloof. Vervolgens zijn we de eerste stappen gaan maken in de presentatie door het symbool erbij te maken en informatie over het eventuele boek. 

Tijdens rekenen zijn we deze week bezig met procenten. In de krant hebben we gezocht naar percentages. Daarnaast zijn we veel aan het leren over het uitrekenen en omrekenen van percentages. Hier gaan we volgende week nog mee verder.

Bij kanjertraining staat deze week ”zeg iets over je gevoel” centraal. We hebben verschillende emoties laten zien en besproken hoe je het bij elkaar kunt herkennen. Ook zijn we verder gaan lezen over Max en de zwerver, waar de zwerver het toch best lastig vindt om alles maar te leren.

 

Aanstaande vrijdag trekken de kinderen een lootje. De kinderen krijgen bij het lootje een envelop met daarin 5 euro. Voor die 5 euro kopen de kinderen een cadeau. De kinderen maken voor het lootje een surprise. Het kind heeft een aantal vragen beantwoord die gebruikt kunnen worden voor ideeën bij het cadeau, de surprise en de rijm. Het is de bedoeling dat er een surprise wordt gemaakt en dat daar op of in de cadeautjes ingepakt worden verwerkt. Niet dat de hele surprise gesloopt moet worden om een cadeautje te krijgen. Naast de surprise en het cadeautje of meerdere kleine cadeautjes wordt er ook een rijm gemaakt. Graag de rijm in een envelop stoppen en op de envelop de naam schrijven voor wiet het is. Het allerliefst de envelop op de surprise plakken met de naam naar de binnenkant toe. Zo kunnen we woensdag 29 november de surprises tentoonstellen en is het nog niet duidelijk welke surprise voor wie is. Succes!

 

Volgende week werkt juf Eileen op vrijdag en juf Ilse op de andere dagen. De aankomende twee weken is juf Sarah afwezig. Dat betekent dat de kinderen maandag 20 en 27 november om 8:30 op school worden verwacht. 

52a32f42-ac09-4c1c-919d-d3c6e98ad6a0 52a32f42-ac09-4c1c-919d-d3c6e98ad6a0
IMG_1660 IMG_1660
IMG_1659 IMG_1659
IMG_1608 IMG_1608